Wij zijn Mário Caetano en Mika van Vonderen

 

Mário is Portugees en heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in Nederland.
Zijn ouders zijn opgegroeid in de omgeving van Raposeira.

Op jonge leeftijd zijn zij als gastarbeiders in Nederland hun geluk gaan zoeken. Daar is Mário in Haarlem geboren.

Echter, op zijn derde levensjaar zijn zijn ouders weer tijdelijk terug verhuisd naar Portugal o.a. vanwege de gezondheid van hun zoon.
Portugese berglucht bleek hem veel goed te doen.

Tot zijn 10e jaar heeft Mário zijn schooltijd doorgebracht in Redinha, net boven Pombal. Zijn ouders waren in die tijd alweer terug naar Nederland omdat zij daar beter hun geld konden verdienen dan op het platteland in Portugal.

Mário verbleef in die tijd bij een oom in het priesterhuis naast de kerk in Redinha.

Het huis staat er nog steeds en is zeer de moeite waard eens te bezoeken! (FOTO!)

Bij dat huis had zijn oom een hok gebouwd voor de vos die hij in gevangenschap als huisdier onderhield. Mário vond het voor de vos uitermate zielig dat hij in een hok opgesloten zat. Een vos hoort thuis in zijn hol waar hij zich vrij kan bewegen en kan schuilen.
De fascinatie voor vossen is daardoor bij Mário ontstaan. En samen met zijn jongensdroom, ooit in de toekomst een plek te creëren waar mensen kunnen logeren, kwam het idee in hem op om die plek dan de naam Raposeira te geven. Het Vossenhol in het Nederlands vertaald. 

De plek waar je jezelf veilig en fijn kan voelen.

De jongensdroom belandde in de ijskast. De plannen bogen zich tijdelijk om in het studeren en werken in Nederland vanaf zijn 11e jaar, waarvan in de laatste afgelopen ruim 20 jaar monteur en eigenaar zijn van motorzaak MotoMaat.

 

Ondertussen was Mika haar levenspad aan het bewandelen in Nederland. Zij is geboren op een boerderij in het Brabantse landschap, midden in de Peel. Als middelste uit een gezin van 5 kinderen droomde zij over andere werelden en trok het reizen altijd al enorm.

Mika werd op de basisschool omschreven als een dromer. Nu is dat blijkbaar een zeer goede eigenschap voor creatievelingen.

Mika koos dan ook voor diverse opleidingen waarmee zij haar creatieve carrière als kunstenares en kunstdocent kon vormgeven. 

Zo werkte zij tientallen jaren in het onderwijs, gaf les in haar atelier en bij diverse onderwijs- en kunstinstellingen.

Plus een aantal keren schilderlessen op locatie in Frankrijk in de B&B van goede vrienden van haar. 

De variatie van reizen en werken in het buitenland beviel haar wel. In die tijd had zij ook net haar motorrijbewijs behaald.

Een jaar voordat de corona lockdowns hun intrede deden was Mika voor de vierde keer in India op reis geweest.

Haar plan was om na haar scheiding een Royal Enfield motor te kopen in India en daarmee een reis vanuit omgeving Delhi naar het Noordelijkste punt van India te reizen. Ook het idee om haar diensten te bewijzen als kunstdocent in het buitenland en zelf kunst maken op diverse plekken op de wereld begonnen serieuze vormen aan te nemen in haar hoofd.

Maar helaas moesten die plannen de ijskast in vanwege de lockdowns. 

De lockdown periode was een periode waarin Mika haar vrijheid veel op haar motor opzocht.

Zodra de grenzen een beetje open gingen is zij met haar motor de bergen in Frankrijk gaan verkennen. Een tocht waarin het vuur weer opvlamde en het verlangen weer groeide om de wijde wereld in te trekken.

 

En toen kwam het moment waarop Mário en Mika in de zomer van 2021 op elkaars levenspad kruisten. 

Bij de eerste ontmoeting keken zij elkaar in de ogen en zagen het gelijk helder. Als een blauwdruk paste hun plannen om de vrijheid op te zoeken perfect op elkaar. Zichzelf willen settelen op een plek elders dan Nederland, en een nieuw hoofdstuk beginnen. 

De keuze voor die plek was niet zo moeilijk. Mário liet aan Mika de plek zien die al een aantal jaren geleden in zijn bezit waren gekomen en tot die tijd als familie vakantieverblijf diende. Mika twijfelde geen seconde. "We gaan het doen!", was haar reactie.

En zo werden alle plannen en dromen van Mário en Mika uit de ijskasten getrokken en is de plek waar je jezelf vrij en fijn kan voelen werkelijkheid geworden.

Mário en Mika zijn super enthousiast en een gedreven gastheer en gastvrouw, en trotse eigenaren van B&B Raposeira.

Zij heten al hun gasten een meer dan warm welkom om de vrijheid en geborgenheid te ervaren in B&B Raposeira.